Állatfarm 2.0

Állatfarm 2.0

Noooormális?

2016. február 11. - Jones Gazda

nooor.jpegMai szösszenetem mottója: Minden ember ártatlan, mindaddig, amíg be nem bizonyosodik, hogy nincs több pénze...


Vannak ügyvédek, akik egyszerűen nem látnak tovább az öncélú jogászkodásnál. Jó dolog ugyan, ha az ember képes több "szemszög"-ből látni ugyanazt a témát, és ez hasznos is lehet egy ügyvédnél, de van, akinél ez tudathasadt logikához vezet.
Mint kitalálhattátok, a minisorozat utolsó tagja, Feri bácsival holtversenyben a doktornő. Igazából nem tudom, hogy szükség van-e arra, hogy bármit is írjak, mert olyan szépen kinyírta saját magát a közmeghallgatáson, hogy ezen a téren nekem nem sok dolgom maradt. De ne menjünk a dolgok elibe, csak szépen sorban.
A közmeghallgatás vége felé aktivizálta csak magát, ami elég furcsa volt számomra (mármint az, hogy nem nagyon akaródzott hozzászólni a Vokés témához), mivel az ez ügyben indított népszavazási kezdeményezés megtorpedózásából kivette a részét, reméltem, hogy valami okosat hozzászól. Felesleges volt ezt várni. Remélem a költségvetési vitában is döngetni fogja legközelebb a mellét, hogy "IGEN, ÉN OTT VOLTAM! NEKEM IS KÖSZÖNHETŐ, HOGY HÁROMSZOR ANNYIT KELL KÖLTENI A MŰVHÁZRA!". Van egy olyan sanda gyanúm, hogy éppen beteg lesz akkor.
A tiszteletes úr kérdésére -ami lényegében arra irányult, hogy ha nem lesz egy országos VOKE jellegű mecénás, akkor ki fogja kiköhögni az évi 31 millát - mindjárt pökhendi, kioktató stílusban kezdett válaszolni, ráadásul olyan hülyeséget, hogy kis híján elsült a fejem. És itt kezdődik az objektíven elemezhető rész.
A leginkább elvarázsolt része az volt, hogy "pályázni mi is tudunk".
Ok, vigyük végig a gondolatkísérletet: Tegyük fel, hogy tudunk pályázni. (egyébként miért is ne tudnánk, nem vagyunk mi teljesen degeneráltak) Úgy ébredt fel Margit, hogy mától tud pályázni? Eddig nem tudott, de álmodott egyet, és reggeltől érezte magában a potenciált? Vagy ahhoz, hogy pályázzon, előbb kellett egy művház? Esetleg eddig valaki nem engedett benneteket pályázni bármire? És a plafon bírta a strapát, nem akart leszakadni.
No de ha a művház menedzselése egyébként is 85-230%-ban (függően a 16-diplomás képviselők pillanatnyi extatikus állapotától) kizárólag ingatlanüzemeltetésből áll, akkor ki a tököm pályázott eddig? Esetleg a képviselőtársad a te, és a többi képviselők jelenlétében és néma együttműködése mellett hazudott a munka összetételének mértékéről? ÁÁÁÁ, az kizárt. Ezek olyat nem csinálnak (hangos kacaj)!
Másik sarkalatos pontja volt még, hogy majd tőletek bérli a Cargo, a MÁV stb. Ez is egy lehetőség. Meg az is, hogy nem. Aztán mi van, ha mégsem kell a Cargónak és/vagy a Máv-nak? Erre a lehengerlő válasz: "akkor kiveszi bérbe más!". Képviselőnő! Ez a mondatod akkora hülyeség volt, hogy már e miatt is érdemes lett volna aznap ágyban maradnod. És még éppen csak belelendültél. Persze értem én, valahogy ki kellett jönni a vitából. Vagy ha nem csak lózung volt, mondhatnál valami konkrétat. Ki az a bérlő, aki hajlandó évi szinten 10 milliót kiadni a vasutas cégeken kívül? Gondolod, azért vagytok képviselők, hogy hülyeségeket lebegtessetek? Volt már itt vashengermű, Magnyit (még McDonald's is), meg a baj tudja még hány ilyen porhintés.
Aztán már csak a "minden tudás letéteményeseként" csóváltad a fejed, mikor arról volt szó, hogy miért is lenne érdeke a vasútnak ott tartani az oktatást, ha egyszer már (ugyan közvetetten a voke-n keresztül) kiebrudalták a művházból. Látszott rajtad, hogy szeretnél valami frappánsat beszólni, de arra már nem futotta.
Na nem gond, lépjünk.
Jó sokáig bírtad türtőztetni magad, főleg, mikor értelmes témában kellett volna hozzászólni. Aztán nem is sikerült a továbbiakban. Egyszer még hozzászóltál, amikor is előkerült a személyes sérelmed. Elvártál volna egy kis hálát, amiért egyszer a polgármester mellé álltál. Érdekes okfejtés volt, de kiegészítem a kimaradt tényekkel.
A sirám szépséghibája, és erre utal a mai mottóm is az, hogy véletlenül tudom, hogy a polgármester céges ügyeit a képviselőnő intézte (persze teljesen grátisz :-) ). Többek között a megválasztása után azt a tanácsadást is, amelyen felvilágosította, hogy nem összeférhetetlen a dohánybolt a megbízatásával. Ezután jött az összeférhetetlenségi feljelentés a névtelenül levelező képviselőtől, és annak az ismeretlen helyen lakó ismerősétől. Na mármost, ha a bíróság mégis azt mondta volna ki, hogy "de bizony összeférhetetlen", az a polgármesterre nézve igazából nem jelentett volna semmit, mert van rá lehetőség, hogy megszüntesse a jogsértő állapotot (ha az lett volna). De neked csúnya bukta lett volna, hogy komoly díj fejében használhatatlan tanácsot adtál. Érdemes lenne átgondolni, hogy ki nyert ezzel a legtöbbet! Meg érdemes lenne arra fújnod, aki ilyen helyzetbe hozott. Még mindig nem veszed észre, hogy kinek a sípjára táncolsz.

Aztán a következő mantrád, a révészviola kezdetű következett, (ami szervesen összetartozik az előző témával) immáron majdhogynem ordítva. Aztán ez fokozódott a szó szerinti ordítozásig. Jogászként nem hinném, hogy megszoktad volna a bíróságon, hogy annak van igaza, aki a leghangosabb. Ez itt a közönségnek szólt, na nesze egy oszkár! Aztán a folytatólagosan elkövetett violázás után kinyögted, hogy az a bajod, hogy a volt jegyző el lett távolítva. Azt azonban szándékosan kihagytad, hogy ez miért történt. Sőt, tovább megyek! Teljesen úgy hangzott, hogy azért drukkolsz, hogy marasztalják el az önkormányzatot (kit is képviselsz? Mert engem nem, az biztos!), és elkezdted ismét oktatni Helmeczit. Persze, aki okosabb valamiben, az mondja el a véleményét! (hogy milyen stílusban, az ízlés kérdése) Az azonban már enyhén szólva is álszent, hogy megválogatod, hogy kit oktatsz ki, és kit nem. Hogy mire gondolok?
Pl. elfelejtetted megemlíteni, hogy Háda Imrét hányszor oktattad ki ilyen ordenáré stílusban,
hogy: "Adjad kifele a viola szabaccságát, mert összegyűlik, oszt fizethetünk mint a hülye! Elfelejtetted, hogy egy polgármesternek kötelességei is vannak, tudoooood? Nem csak lébecolni a dobogón néhanapján!" (Persze biztos nem volt rá időd 10 év alatt(!!!), mert 228 nap ki-nem vett szabi kb ennyi idő alatt gyűlik össze, ha soha nem veszi ki, de te csendben voltál. Tényleg nagyon bátran hallgattál a többivel együtt.)
Esetleg: "Kedves barinőm! Ne nagyon munkálkodj már azon, hogy ne legyen aljegyzői poszt, mert akkor nem fogod győzni a munkádat megcsinálni. Vagy arra megy ki a játék, hogy ne tudd kivenni a szabidat, és így juthass vagy hatmillió zsebpénzhez? Akkor ezért ég a villany az irodádban éjjel-nappal, hogy mindenki azt higgye, hogy dolgozol? Nagyon elmés!"
Vagy: "Viola drága! Biztos nem lesz abból baj, hogy ilyen serényen jársz közben a honosítási ügyekben? Véletlenül valamelyik kuncsaftot megfogják a határon, hogy nem tudja megmondani magyarul, hogy mikor született, aztán majd magyarázkodhatsz! Úgy fog tűnni, mintha jóljártál volna vele!"
neadjisten: "Biztos, hogy az a több tucat dolgozó, aki felmondott, vagy kirúgtad mind teljesen hülye volt, és te mindent megtettél? Biztos, hogy nem mégis te vagy kiállhatatlan?"

Már csak egyet kérnék, kedves Margit! Kérdezd meg a barinődet, hogy a neved helyett milyen kétszavas jelzős szerkezetet használt rád a hátad mögött! Biztos nem fogja megmondani, mert attól sunyibb. Ha valahogyan mégis megtudod, majd verd bele a fejed a falba, hogy hogyan prókátorkodhattál egy ilyennek. Minél előbb, annál jobb!

Az utolsó megszólalásod sem volt mentes az alternatív igazságoktól. Nevezetesen az "együtt tudtunk működni minden egyes polgármesterrel, csak vele nem" állításod jött. Persze ezt is ordítva, hátha attól igazad lesz. Nem tudom, kinek-hogy, de szerintem ez kissé távol állt attól a konzervatív eleganciától, amire az ember a jogász szó hallatán asszociál. Ráadásul az egyetlen állítás, ami elhangzott (minden egyes polgármesterrel együtt működtetetek), még az is hazugság volt.
Négy polgármesterből az első azonnal ki is esik. Akkor még nagyon fiatal volt a képviseleti demokrácia Magyarországon. Vezényszóra kezet fel, és kész is vagyunk, hiába 40 év beidegződeseit időbe telik levetkőzni. Ráadásul sokáig se tartott ez az éra.
Ez után még három polgármester jöhet szóba: Háda, Lesku Miki, és Helmeczi. A "minden polgármester" egy szempillantás alatt háromról kettőre redukálódott, mivel az utolsóval éppen most működsz együtt. Aztán ha jobban belegondolok, mi lett a vége a Miki polgármesterségének... Mármint hogy kicsináltátok. Akkor mindjárt csak egy polgármester maradt a "MIND"-ből.
Légy szíves fogalmazd már át ezt a mondatodat is, hogy az igazságtartalma eltérjen a nullától. Bár az igazság lehet sokféle. Én magyarázzam ezt egy jogásznak?

Nos, mindenki úgy hozza magát kellemetlen helyzetbe, ahogy akarja. Van, aki egy jobb buliban félpucéron táncol az asztalon. Van, aki seggrészegen leokádja, és összehugyozza magát. És vannak akik képviselőnek tettetik magukat, de csak a saját és közeli haverjai(k) érdekeiket képviselik. Mindenki eldöntheti, melyiktől undorodjon jobban.


A bejegyzés trackback címe:

https://major.blog.hu/api/trackback/id/tr508381588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása