Állatfarm 2.0

Állatfarm 2.0

Folytatás

2016. január 18. - Jones Gazda

Ebben a posztban az előző héten Péterrel elkezdett "képzelt riportot" folytatom. Most Feri bácsi, és János lesz terítéken. Fogyasszátok egészséggel!

 

Futottak még kategóriában a következő delikvensünk Feri bácsi. Aki nagyon kedves, míg a megválasztása a tét, aztán ha ezen túl van, akkor olyan magas lóról beszél, hogy szörnyethalna, ha onnan leesne. No, majd 4 év múlva megint kedves lesz!
Az első gondja az, hogy "a VOKE nem akar leülni velünk tárgyalni". Nos, biztosan nem beszélt Péterrel. Vele tárgyalt a VOKE. Vagy a Szabójánossal. Ő volt tárgyalni az önkormányzat nevében, ezt el is mondta a közmeghallgatáson, csak nem tetszett odafigyelni.
Majd megpróbálja kelteni a hangulatot (rá ez a szerep jutott) azzal a kijelentéssel, hogy "Azt hiszik, hogy még mindig a vasúté az épület". Majd egy perc múlva a legnagyobb felháborodással letagadja, hogy ilyet mondott volna. Az sem érdekli, hogy többen szembesítik vele, hogy DE IGEN. Majd megoldja a gordiuszi csomót egy "lehet, de nem úgy értettem"-mel. Szóval, hogy Feri bácsi mikor mit mond, azt csak azután szabad figyelembe venni, hogy elmondta, hogy hogy értette.
Aztán az a baja, hogy "nem tisztelnek meg minket azzal, hogy megmondják, ki a VOKE igazgatója". Ekkor a polgármester emlékezteti rá, hogy az egyetlen hivatalos irat október elején érkezett, amiben le van írva, és amit mindenki látott a képviselők közül, még Ő is.
Ez egyébként (mármint hogy hivatalosan, vagy nem hivatalosan) kardinális probléma. Egyszer az a probléma, hogy ha valaki tud nem hivatalosan egy infót, egyszer az, hogy nem tud. Ebbe a Feri bácsi is jól belekavarta saját magát, egészen annyira, hogy ki is kellett ugrania ebből a vitából.
Következő szívfájdalma az volt, hogy meg merték kérdezni, hogy hogyan képzelik a felvirágoztatást abban az esetben, ha folyamatosan a vasutat "üzemeltető" miniszterrel szemben határozzák meg az irányt? Erre a Feri bácsi nagy mellénnyel beleállt a vitába egy "Megvádolt valakit uram" kezdetű műfelháborodással. Most vagy az van, hogy félreértett valamit, és az nagyon bántó lehetett, vagy az, hogy nem ismeri a vádol szó jelentését. Ha a büntetőjogi jelentésére kíváncsi, átmegy a szembeszomszédba, és megkérdezi a képviselőtársát. Ha viszont a köznyelvi jelentésére akkor felcsaphat egy szótárt is. De az, ami elhangzott, a legnagyobb (általam ismert) rosszindulattal sem nevezhető vádnak. Még gyanúsításnak sem. Nem volt a kérdésnek ilyen dimenziója. A legvalószínűbb, hogy Feri bácsi begyakorolt otthon egy felháborodós szöveget, és el akarta sütni mindenképp. Valamiért azt hitte jó alkalom ez rá, de nem az volt. Szabó János szavaival: Lépjünk túl ezen!
Aztán Gitta néni szavaira is elkezdett kikéreckedni magának mindent. Történt, hogy Gitta néni meg merte említeni, hogy nem veszik figyelembe az emberek véleményét. Erre ismét felháborodás volt a válasz. Mikor egy gyerek azt mondja a másiknak, hogy "az fingott, akinek piros a tenyere", akkor a legjobb válasz erre, ha nem kezdi firtatni a másik, hogy az enyém nem piros. Különben úgy jár, mint Feri bácsi a kikérem magamnak-kal, amivel magára rántotta az egész témát. Éppen azt igazolta vele, hogy ez a rendezvény nem azért van, hogy kikérjék a polgárok (jelen esetben Gitta néni) véleményét, hanem azért, hogy ki tudjanak magyarázkodni a kedves képviselők abból a ganéból, amivel körülbástyázták magukat.
Aztán még volt egy megjegyzése, hogy a rémhírterjesztést a törvény bünteti, de ezt már nem jegyeztem meg, mire mondta. Ha lett volna értelme, biztos megjegyzem. Szóval neki erre a hőbörgős menetre futotta.
Ő holtversenyben az utolsó lett.

 


Szabó János is visszafogott gentlemanként viselkedett. Mindazonáltal komoly érdemi vitába nem mert bocsátkozni. Az ő osztályrésze is a hangulatcsinálás volt. Elkezdte boncolgatni a VOKE pályázatának eredményét. Ki hányadik lett rajta. Forszírozta egy kicsit, hogy fel kéne tenni a weboldalra (gondolom azóta kovácsistván fel is tette:-) ).
Biztos, hogy ön ekkora barátja a nyilvánosságnak? Akkor javasolnám, hogy járjon elő jó példával. Lenne pár dolog, ami a nyilvánosságra tartozna. Viráglocsolásért bezsebelt összegekről lehet hallani egyet, s mást. Tessék már nyilvánosságra hozni, hogy a 90-es és kétezres évek fordulóján évente mennyit tetszett felmarkolni ezért a tevékenységért. Szóval mindenki vessen számot, hogy mennyit visz haza, és ha annak kb ötszöröséért nem menne el egy nyáron virágot ültetni-locsolni, azt várom kommentbe. Csak azért, hogy hátha sikerülne tiszta vizet önteni a pohárba. Vagy a műszaki-ellenőri tevékenységeit! Fel kellene rakni ezt is Záhony város weblapjára! És azt is, hogy ebben a jóárasított munkavégzésben hol érhető tetten a lokálpatriotizmus? Mennyivel volt ez a piaci ár alatt (hihihi) vagy felett? Ha ez megtörtént, akkor társaloghatunk tovább arról, hogy mit kellene még felrakni a weboldalra.
De ha nem hozná nyilvánosságra, én is kikérhetem a hivataltól közérdekű adatigénylés formájában az érintett szerződéseket.
No, akkora barátja még a nyilvánosságnak, vagy esetleg meggondolta magát? Esetleg sajáttal csapkodni a csalánt már nem olyan kellemes?
No de vissza a nyilvánosság erőltetéséhez: Nem nagyon fért kétség ahhoz sem, hogy mi ezzel a célja. Főleg úgy, hogy hajszálpontos választ adott fel nem tett kérdésekre, mert ez szolgálta az érdekeit. Persze a legtöbb kérdésnél csak lapított, és mást noszogatott, hogy válaszoljon már, mert ő nem tud mit mondani. Na de majd kovácsistván jól megmondja a facebookon! Mikor kutyaszorítóba került, akkor a "Lépjünk túl" kétszavas sietett a segítségére.
Ezért is került a retorikai toplistánk 3. helyére.

 

Bűnüldözésben (és a való életben is) egy nagyon hasznos alapelv egy latin félmondat, hogy "Cui bono...?", vagyis "Ki jár vele jól...?". Érdemes elgondolkodni, hogy mi lehet a mögöttes szándék. De egy biztos: megint pénz áll a háttérben!
Mindenesetre ildomosnak látnám, ha az összes kedves képviselő felrakná a weblapra (ha már szóba hozta a János), hogy mondjuk 20 év távlatában milyen szerződéseket kötött a hivatallal. Esetleg, ha nem övé volt a cég, de Ő is látta hasznát akkor is! Ez igazi előrelépés lenne.

 

Még nem döntöttem, hogy ki lesz a következő, de hamarosan az is kiderül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://major.blog.hu/api/trackback/id/tr128281026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orwellian 2016.01.21. 00:11:24

Üdv a kezdeményezésnek! Mindjárt lehetne is indítani a feltárást a ratyi Zónára és a még aljább korábbi honlapra kötött szerződésekkel, amivel sok-sok milliót lehúzott az elkövető. A soknevű szerző (Beastmaster, Jones Gazda - blog.hu; Mr. Pilkington - fb; Sz.I.G. - Zóna stb.) ráadásul első kézből tudna pontos számokkal szolgálni!

Jones Gazda 2016.01.21. 21:38:11

Beindult a gőzhenger dzsonifijú? Elfelejtettéll válaszolni! Míg a komment részhez értél, elfelejtetted mit olvastál? Ejnyebejnye! Gyomormosás lesz ennek a vége!
De csak szépen egyesével:
- Na, végre egy jó kezdeményezés. Járnál elől jó példával?
- Sok nevem van, viszont attól hiteltelen ez a kritika, aki szakmányba csinálja a loginokat, csak hogy tömegnek tűnjön. Veled ellentétben, én nem titkoltam, hogy ugyanaz van az első 3 név mögött.
- fb, és Sz.I.G nem én vagyok. Igyál meg valamit, és akkor tudsz aludni! Ja, hogy az már megvolt :-)
- Az a baj a fajtáddal, hogy lopásnak tekint mindent, ami nem az Ő zsebében landol.

Mondjuk, nagyot nem tévedtem. Tudtam, hogy választ nem fogok kapni, de ettől azért frappánsabb riposztot várna el az ember 16 diplomától :-) Főleg ennyi idő alatt. Zuhanyozz egyet, izzadságszagod van :-)
süti beállítások módosítása